Hvem elsker ikke koldskål og kammerjunker? Jeg mindes ikke at have mødt nogen, der har sagt nej tak til en skål med lækker koldskål og sprøde kammerjunker! Det eneste, der nager mig, er, at koldskål og kammerjunker ikke just er sundt. Begge dele indeholder raffineret sukker, og kammerjunkerne har et højt indhold af hvedemel, der oftest er et no-go for mig.
Jeg har bikset en ganske simpel opskrift sammen på lækker koldskål uden raffineret, hvidt sukker og nogle lækre kammerjunker, der uheldigvis ikke knaser som almindelige kammerjunker, men godt, det smager de i hvert fald!
Jeg bruger oftest Sukrin i min opskrift på koldskål og kammerjunker, men har dog eksperimenteret med andre sødemidler. Vær opmærksom på, hvilken slags Sukrin du bruger, da en af varianterne søder mere end de andre - vær også opmærksom på agavesirup som erstatning, da den også søder mere end almindelig sirup. Jeg har i kammerjunkerne prøvet at udskifte Sukrin med 2 spsk. mørk agave(35 g) og 1½ spsk. flydende honning(25 g), og det smagte stadig super skønt.
Nyd en god skål koldskål - evt. med kammerjunker i det gode sommervejr! Jeg laver ofte bare en stor portion koldskål og spiser med blandede bær, kokos, honningristede nødder eller andet tilbehør, hvis jeg ikke føler for at gå i gang med kammerjunker. ;-)
KOLDSKÅL:
4 past. æggeblommer (2 bægre)
fintrevet skal og saft af ½ citron
50 g Sukrin/Sukrin melis (hvis ikke du har Sukrin stående, kan du sagtens bruge en anden form for sødemiddel såsom Multisød, ahornsirup, akaciehonning, lys agavesirup...)
100 g skyr naturel
1 vaniljestang
1 l kærnemælk
Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Knus vaniljekornene med siden af en kniv på et spækbræt sammen med 1-2 spsk. Sukrin/sødemiddel, så vaniljekornene fordeles. Pisk æggeblommer med Sukrin/sødemiddel, vaniljesukker og citron til det skummer. Rør skyr og kærnemælk i blandingen og lad koldskålen hvile i køleskabet i minimum 1-1½ time. Min erfaring er, at koldskålen smager allerbedst dagen efter!
KAMMERJUNKER:
200 g mandler/mandelmel
50 g kokosmel
fintrevet skal af ½ citron
2 æg
1 tsk. kardemomme
50-60 g Sukrin/Sukrin melis (igen kan du sagtens bruge en anden form for sødemiddel)
½ tsk. vaniljeessens/½ vaniljestang
Forvarm ovnen på 180 grader.
Beklæd en bradepande med bagepapir.
Hvis du bruger almindelige mandler, skal du starte med at blende mandlerne til fint mel i en foodprocessor. Tilsæt herefter kokosmelet og blend videre. Tilsæt kardemomme, Sukrin/sødemiddel, citron og vaniljeessens/kornene af ½ vaniljestang og bland det godt - evt. i en skål med hænderne. Saml blandingen med 2 æg.
Form små kugler af dejen (diameter ca. på størrelse med en 5-krone) og tryk dem let flade.
Bag i første omgang kammerjunkerne i ovnen i 20 minutter. Tag dem herefter ud af ovnen og halvér dem, så de kommer til at ligne rigtige kammerjunker. Sæt dem igen i ovnen og bag dem i 15-minutters tid, eller til de er gyldenbrune.
Sommerhilsner herfra!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar