torsdag den 29. maj 2014

Chiagrød med bærkompot


Jeg ELSKER morgenmad! Jeg kunne spise morgenmad både morgen, middag og aften(og gør det også nogle gange ;-)), og jeg elsker at finde nye og spændende opskrifter. Ofte spiser jeg gerne et syrnet mælkeprodukt(helst skyr eller græsk yoghurt) eller soyayoghurt med frisk frugt, nødder og en god ahornsirup eller akaciehonning – det er helt igennem suverænt! For noget tid siden faldt jeg over en opskrift på chiagrød, som jeg bare måtte prøve af. Jeg ville oprindeligt have brugt soyamælk, da jeg ikke kan få nok af hverken soyamælk eller soyayoghurt! Men situationen var altså, at vi var løbet tør for soyamælk. I stedet forsøgte jeg mig med en laktosefri minimælk (jeg har ikke laktoseintolerence, men af en eller anden grund, kan jeg bedre lide den end almindelig mælk), og resultatet blev møglækkert, og det er helt sikkert ikke sidste gang, at jeg får chiagrød til morgenmad. ;-) 
Efterfølgende har jeg også forsøgt mig med soyamælk, og det smagte bestemt ikke dårligere på nogen måde!!!
Her har jeg lavet en helt simpel bærkompot til og drysset nogle hakkede mandler og frysetørrede hindbær over – bare for lidt ekstra luksus. Næste gang skal jeg helt sikkert forsøge mig med noget nyt, lækkert topping. Jeg har en hel liste med smagssammensætninger, der skal prøves af!

Ingredienser til 1 portion (ca. 3 dl)

Chiagrød:
2 spsk. chiafrø
1-1½ dl mælk efter eget valg (jeg brugte laktosefri minimælk)
1-2 dl syrnet mælkeprodukt eller lignende (skyr, græsk yoghurt, soyayoghurt, drænet yoghurt etc. – jeg foretrækker skyr)

Bærkompot:
Blandede bær (jeg brugte en pose frosne skovbær)
5-6 spsk. Sukrin (alm. sukker eller sirup kan selvfølgelig også bruges)
evt. 1 vaniljestang eller 1 tsk. vaniljeessens
Evt. hakkede mandler, frysetørrede hindbær el. lignende

TIP: Bærkompotten kan også med fordel laves dagen før, da den smager bedst afkølet, og dagen efter, når den har stået på køl, er lige til at skovle oven på chiagrøden.

Chiagrød fremgangsmåde
Bland chiafrøene med mælken i en skål og stil det i køleskabet natten over. Dagen efter blandes grøden blot med det syrnede mælkeprodukt. Jeg foretrækker at bruge mindst 1½ dl syrnet mælkeprodukt, da det godt kan blive lidt for kvalmt for mig med for mange chiafrø på én gang, men det er selvfølgelig en smagssag.

Bærkompot fremgangsmåde Find en lille kasserolle frem, kom alle ingredienserne i og bring grydens indhold i kog. Hvis du bruger frosne bær, anbefaler jeg, at du lader bærrene koge i min. 1-2 min. for at dræbe eventuelle bakterier. Tag gryden af varmen og hæld bærkompotten i en kold skål. Stil skålen på køl – evt. i fryseren, hvis det skal gå hurtigt.


Ved servering kommer du bare nogle gavmilde skefulde bærkompot oven på chiagrøden og drysser evt. lidt hakkede nødder og nogle frysetørrede hindbær over – og voilà!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar